aku...

aku...

..... kenyataan delonik regia......

Makin lama aku hidup di dunia ni,makin aku sedari bahawa setiap insan punyai kekuatan dalam diri sendiri..

Dalam jiwa dan hati.

Ku akui sebelum ini sikit pun aku tak mengerti apa itu SEMANGAT HAKIKI..

"Apa rasa air yang berasal dari awan yang putih jatuh dari suatu ketinggian yang pecah terbelah menimpa pinggiran atau pertengahan lembah.

Dihembus angin musim dingin dari segala arah.

Air dari awan jatuh di lembah itu menembus nafas2 yang kelu..

Aliran air berhenti di permukaan.
Tiada cela jika yang meminumnya dengan penuh rasa dia perhatikan yang lainnya.

Taqwa kepada Allah dan malu akibatnya
Monday, March 28, 2011

cinta samudera

Hehe...
Cinta? Cewah dah pandai belajar berkata2 tentang cintan cintun yo...
Well u know, cinta tu actually hukum hakam alam ja.. Tak dinafikan cinta tetap akan hadir walau apa cara sekalipun, walau kita lari atau mengelak daripada cinta...


CINTA ADAM HAWA

Kisah Adam Hawa selalu ja jadi ikon cinta sesama manusia. Bukti, lagu Misha Omar tu.... Tajuk apa ye? ya Cinta Adam dan Hawa.
Dalam Al-Quran Allah dah mnjelaskan penciptaan Adam dan Hawa. Adam berasa sunyi tanpa teman di sisinya. Lalu Allah menciptakan Hawa untuk Adam. Datanglah seorang insan bernama Hawa untuk dicintai, dibelai dan dimanja. Itulah fitrah dan naluri manusia yang tidak dapat disangkal lagi..

Sebagaimana Allah menyatakan dalam Surah Al-A'raf ayat 189 yang bermaksud :-

"Dialah yang menciptakan kamu daripada diri yang satu dan daripada (Adam). Dia menciptakan isterinya supaya dia berasa tenang kepadanya, sesudah disentuhinya, isterinya itu mengandung kandungan yang ringan dan teruslah dia berasa ingin dan teruslah dia berasa ringan beberapa waktu."

Bersama2 isteri yang bernama Hawa itu,hilang lah kesepian dalam hidup Adam. Mereka bahagia hidup di alam syurga yang penuh dengan nikmat kehidupan yang amat dan tenteram. Tetapi kebahagiaan itu tidak kekal lama, mereka dibuang ke dunia akibat godaan iblis.


Ku redha dan menerima cinta manusiawi yang dikurniakan Allah kepadaku. Menerima dengan hati yang terbuka. Walaupun cinta yang bakal aku peroleh nanti kemungkinan banyak halangan dan pengorbanannya, ibarat kapal menongkah gelombang samudera,ku pohon kekuatan dari Maha pencipta sekalian alam yang berkuasa mengawal segalanya.. InsyAllah...
No comments: